4 manieren om schijfruimte vrij te maken op linux

Linux-systemen zijn niet zo licht op schijfruimte als ze konden worden. Bijvoorbeeld, de APT package manager houdt pakket bestanden rond, zelfs nadat u ze te installeren – een verspilling van ruimte, tenzij je van plan bent over het verwijderen en opnieuw installeren van hen.

We hebben ook betrekking op het vrijmaken van schijfruimte op Windows en het vrijmaken van schijfruimte op een Mac. Veel van de tips zijn vergelijkbaar – het verwijderen van tijdelijke bestanden, het analyseren van uw schijfgebruik, en zien welke geïnstalleerde toepassingen gebruiken de meeste ruimte.

BleachBit is in feite een CCleaner voor Linux. Het zal uw computer voor onnodige tijdelijke bestanden te scannen en automatisch verwijderen om ruimte vrij te maken. Dit geldt ook voor caches, browser geschiedenissen, en andere tijdelijke bestanden. U kunt BleachBit installeren vanaf de Ubuntu Software Center.

Merk op dat dit instrument niet in staat zal zijn om APT-pakketten en andere hele systeem spullen te verwijderen, tenzij je het openen met root privileges. Open een terminal en voer het sudo BleachBit opdracht om deze te openen als root. (De gksu opdracht, die we eerder hadden aanbevolen, is verwijderd uit Ubuntu.)

Een van de mooiste dingen over BleachBit is dat het automatiseert sommige dingen die alleen ervaren Linux-gebruikers zou normaal gesproken denken te doen. Zo loopt de autoclean, autoremove en schone commando’s voor APT – dit verwijdert pakketten die u niet meer nodig hebt en verwijdert de cache-pakket bestanden die al zijn geïnstalleerd. Je hoeft niet van deze gedownloade pakket bestanden moeten – het is een beetje zoals als Windows hield al de software installateurs rond, zelfs nadat je het bijbehorende programma geïnstalleerd. In het onwaarschijnlijke zelfs je nodig hebt om ze opnieuw te installeren, APT kan ze opnieuw downloaden.

Ubuntu bevat een tool die het bestandssysteem scant en toont een grafisch overzicht van welke mappen en bestanden worden met behulp van de meeste ruimte. Dit kan een grote hulp wanneer je probeert om ruimte vrij te zijn – heb je een oude virtual machine of een ander groot bestand ergens begraven in je home directory? Deze tool zal het vinden en maken het heel duidelijk dat het toegang tot een grote hoeveelheid ruimte.

Deze tool wordt standaard geïnstalleerd – start de Disk Usage Analyzer hulpmiddel om deze te openen. Als u een andere Linux-distributie, kan het al standaard geïnstalleerd, want het is onderdeel van GNOME – zo niet, kijk voor de Baobab-pakket.

Uw geïnstalleerde toepassingen – in de vorm van pakketten – toegang tot de ruimte op uw harde schijf, ook. Als u heel wat toepassingen geïnstalleerd, kan ze nemen nogal wat ruimte. Om te bepalen hoeveel ruimte pakketten worden toegang tot, adviseren wij de Synaptic package manager. Het was vroeger een onderdeel van Ubuntu, maar werd uit de standaard verwijderd installeren om ruimte te maken voor eenvoudiger nutsbedrijven. Om het te installeren, opent u het Ubuntu Software Center en zoek naar Synaptic.

Als u another.deb-gebaseerde distributie te gebruiken, zult u waarschijnlijk ook toegang tot Synaptic. Als u een uitkering niet gebaseerd op Debian te gebruiken, zul je waarschijnlijk een ander pakket hulpprogramma gebruiken voor dit.

Om te zien welke pakketten worden met behulp van de meeste ruimte, selecteer Status> Geïnstalleerd in Synaptic om een ​​lijst van al uw geïnstalleerde packages te zien. Klik vervolgens op de kolom Grootte om een ​​lijst van geïnstalleerde pakketten bekijken door grootte. (Als u niet de kolom Grootte te zien, klikt u op Instellingen> Voorkeuren en zorgen voor de Size kolom is ingeschakeld op de Kolommen en tab Fonts. U kunt ook verplaatsen naar de top van de lijst en het aan de linkerkant zal verschijnen.)

Natuurlijk, alleen maar omdat een pakket met behulp van een veel ruimte betekent niet dat u dit verwijderen. Sommige pakketten zijn van cruciaal belang voor de werking van het systeem, zoals de Linux kernel. Echter, we hieronder een zien dat LibreOffice, Firefox en Thunderbird worden met behulp van een behoorlijke brok van ruimte tussen hen – als we waren erg weinig ruimte en we nooit gebruikt deze applicaties, we konden ze te verwijderen om ruimte vrij te maken. We kunnen ze altijd opnieuw installeren vanaf de package manager in de toekomst.

Ubuntu houdt oude Linux kernels rond, zelfs nadat het installeert nieuwe versies. U kunt ervoor kiezen om op te starten in deze oude kernels uit de boot loader menu dat verschijnt wanneer u uw computer opstart. Dit is handig als een nieuwe Linux kernel breekt iets en je hebt om terug te gaan naar een oude kernel, zodat uw systeem goed zal werken – maar als de meest recente kernel werkt prima, al die oude kernels doen is ruimte innemen.

Belangrijk: Voor het verwijderen van kernel-bestanden, zorg ervoor dat je hebt opgestart na het installeren van de nieuwste kernel-update en worden momenteel niet met behulp van een oude kernel. Ubuntu wordt automatisch opstarten in de nieuwste kernel als je het opstart, maar u kunt nog steeds met behulp van een oude kernel als je niet een tijdje opnieuw hebt opgestart en er was een recente kernel-update.

Het is gemakkelijk om de oude Linux kernels met behulp van de Synaptic Package Manager hulpprogramma verwijderen. Druk op Ctrl + F in Synaptic, vertel de zoekfunctie om alleen het veld Naam te zoeken, en zoek naar Linux- – ja, met het dashboard. Sorteren op geïnstalleerde pakketten en je ziet de juiste pakketten verschijnen aan de top van de lijst.

Merk op dat we hebben verschillende versies voor de linux-image-extra, linux-headers en Linux- pakketten. We kunnen verwijderen oude versies van elk van deze pakketten – elke kernel heeft meerdere verschillende pakketten die ermee verbonden zijn. Selecteer gewoon de oude versies met de rechtermuisknop op en markeer ze voor verwijdering. Pas uw veranderingen daarna om ruimte vrij te maken.

Vergeet – Verwijder alleen de oude versies van de kernel-bestanden! Laat de meest recente versies alleen of uw systeem zal niet meer worden opgestart. Bijvoorbeeld, in de afbeelding hieronder, willen we de 3.11.0-18 bestanden met rust te laten, terwijl het verwijderen van de 3.11.0-12 en 3.11.0-15 bestanden. Volgens Synaptic, het verwijderen van deze twee pitten en de bijbehorende bestanden vrijgemaakt meer dan 500 MB aan ruimte.

Als je een Linux-server te bedienen, kunt u ook in staat zijn om ruimte vrij te maken door spoelen of krimpen grote logbestanden. Als een applicatie is het genereren van grote log bestanden die u niet nodig heeft, kunt u in staat om zijn opties te wijzigen, zodat deze registreert alleen de belangrijkste gebeurtenissen van de bestanden, het opslaan van schijfruimte.

Afbeelding Credit: Jason Mann op Flickr

True, pakket uitvoerbare bestanden worden bewaard op de harde schijf door apt, maar ze zijn erg klein. Kernels ook niet veel ruimte in beslag. Een linux / partitie met laten we zeggen 25 GB aan ruimte toegewezen wil, zelfs met een aantal pakketten geïnstalleerd om het nog alleen gebruik maken van ongeveer 60% van de beschikbare 25 GB max.

Naar mijn mening mensen dragen die oude mentaliteit van de dagen van de 10 GB schijven en Windows naar Linux. Ze blijven paranoïde over de ruimte. Op Linux is er eigenlijk niet al te veel van een behoefte om bezorgd te zijn, tenzij u niet de juiste grootte heeft toe te wijzen aan uw / partitie wanneer u de installatie gemaakt. Zelfs als dat het geval is in de meeste gevallen kunt u eenvoudig uitbreiden van uw linux / partitie. Op dit punt moet ik er rekening mee dat ik afzonderlijke NTFS-schijven / partities voor mijn bestanden. Ik ze niet opslaan op Linux /, meer in het bijzonder / home. Dit heeft voordelen. Ik kan schoon installeren of herstellen van een afbeelding, indien nodig, zonder bestanden te verplaatsen van linux, zodat ze niet worden overschreven. Ik kan ze vervolgens vanaf elke OS. Ik heb momenteel Arch, Ubuntu Windows 7 & 8 op mijn machine.

In mijn / var / apt / cache / archieven directory Ik heb 412 items die alleen in totaal 702 MB. Werkelijk? Zijn ze consumeren dat veel ruimte? Wil men deze opgeslagen gedownloade pakketten dat is OK te verwijderen. Maar ze moeten niet consumeren te veel ruimte om iemand te zorgen in de eerste plaats te krijgen.

Ik ben geenszins een deskundige. Ik gebruik Linux voor bijna 8 jaar. Ik heb gebruikt ubuntu, munt, CrunchBang, fedora, sabayon en boog. Ik heb nog nooit een probleem met ruimte op / had. Waarschijnlijk omdat ik te wijzen 25-35 GB voor de / partitie. Gezien de omvang van de meeste gebruikers harde schijven is dit een punt van zorg van weleer.

Uitvoer van df -h terminal commando van ubuntu (sda3), sdb 1 is mijn opslag, sdc1 is mijn interne backup

Screenshot van 2014/03/21 08: 30: 58.png730x467 49,2 KB

Ik heb Linux op een 2 GB partitie geïnstalleerd. Ongeacht het aantal colli, moet het niet praktisch mogelijk te vullen een 500 GB schijf met oude uitvoerbare bestanden zijn, tenzij uw machine is een server constant verbeterd sinds het voor het eerst in 2000 werd ingeschakeld (waren er 500 GB schijven dan?) .

Mijn eerste instinctieve reactie is “moet niet in dit artikel worden de titel” 4 manieren om schijfruimte vrij te maken op Ubuntu “??? ‘ Is dit van toepassing op Linux – aka Mint (dat hoop ik), Gentoo, Slackware, Sabayon openSUSE, CentOS, Red Hat, en een van de vele andere distributies die er zijn in de Linux-gebied? Of, zoals het artikel zou de neiging om mij te laten geloven, is dit alleen voor Ubuntu?

Ik magere het artikel, ik heb het niet nauw kritisch te bekijken en ik zag een Ubuntuesque only disclaimer. Ik heb nog niet geprobeerd de aanbevelingen over mijn huidige aangewezen distributies (helaas Ubuntu ik je geliefd, totdat je probeerde me Unitize, zodat u r geschiedenis voor mij). Als ik verkeerd ben, mea culpa. Zo niet – me niet kwalijk nemen dat al te kieskeurig! En bovendien, als ik gelijk heb – tsk, tsk, tsk!

Het pakket bestanden verwijzen naar een Debian gebaseerde distro (zoals ububtu, mint) die apt gebruikt. Ik ben niet zeker waar alle andere distributies hun gedownloade pakket bestanden op te slaan. Ik denk dat het in dezelfde map sinds linux file system structuur is vrij uniform. Ik heb echt geen zorgen over te maken, omdat ze zo klein in omvang, alleen wanneer ik lees dat deed ik gaan kijken naar de grootte van hen.

True, moet ik heb opgegeven Ubuntu / Debian-gebaseerde distos.

Maar zoals ik al zei – instinctieve reactie!

Terwijl de meeste mensen denken van de grote steden op het hoofdeiland van Japan als ze denken aan het land, Japan is eigenlijk een archipel bestaat uit 6852 eilanden ( “island” wordt gedefinieerd als het land meer dan 100 meter in omtrek).