kan data op harde schijven af ​​te breken zonder waarschuwing over de schade?

We hebben allemaal zorgen te maken over het houden van onze gegevens en bestanden veilig en intact, maar is het mogelijk om gegevens beschadigd raken en worden benaderd door een gebruiker zonder kennisgeving of waarschuwing van welke aard dan ook over het probleem? Today’s SuperUser Q & A bericht heeft het antwoord op de vraag van een bezorgde lezer.

Today’s Vraag & antwoord-sessie tot ons komt beleefdheid van SuperUser-een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q & A websites.

Foto met dank aan generaliseren (Flickr).

SuperUser lezer topo morto wil weten of de gegevens op harde schijven kan worden afgebroken en worden geopend zonder waarschuwing over de schade

Is het mogelijk dat de fysieke achteruitgang van een harde schijf stukjes kunnen veroorzaken “flip” in de inhoud van een bestand, zonder het besturingssysteem merkt de verandering en de kennisgeving aan de gebruiker over bij het lezen van het dossier? Bijvoorbeeld, kon een “p” (binair 01.110.000) in een ASCII-tekstbestand overgang naar een “q” (binair 01110001), dan wanneer een gebruiker het bestand opent, zien ze “q” zonder het te weten dat er een storing is opgetreden?

Ik ben geïnteresseerd in de antwoorden die betrekking hebben op FAT, NTFS of refs (als het een verschil maakt). Ik wil weten of besturingssystemen te beschermen gebruikers van deze, of als we moeten controleren van onze gegevens voor de verschillen tussen exemplaren in de tijd.

Kan data op harde schijven worden afgebroken en worden geopend zonder waarschuwing over de schade?

SuperUser inzender Guntram Blohm heeft het antwoord voor ons

Ja, er is een ding genaamd beetje rot. Maar nee, het zal niet van invloed op de gebruiker ongemerkt.

Wanneer een harde schijf schrijft een sector aan de platters, is het niet gewoon schrijven de bits op dezelfde manier dat ze worden opgeslagen in het RAM, het maakt gebruik van een codering om ervoor te zorgen dat er geen sequenties van dezelfde bit die te lang zijn. Het voegt ook ECC codes die toelaten om fouten die enkele stukjes invloed herstellen en sporen fouten die meer dan enkele stukjes beïnvloeden.

Wanneer de harde schijf leest de sector, controleert deze ECC codes en herstelt de gegevens indien nodig (en indien mogelijk). Wat er vervolgens gebeurt, hangt af van de omstandigheden en de firmware van de harde schijf, die wordt beïnvloed door de aanduiding van het station.

Dit is één van de belangrijkste verschillen tussen de harde schijven die worden verkocht als “desktop”, “NAS / RAID”, of “video surveillance” harde schijven. Een RAID harde schijf kan gewoon opgeven snel en maken de controller het herstel van de sector om latency aan de kant van de gebruiker te voorkomen. Een desktop harde schijf zal blijven opnieuw en opnieuw proberen omdat het hebben van de gebruiker een paar seconden te wachten is waarschijnlijk beter dan hen te vertellen van de gegevens verloren gaan. En een video-harde schijf waarden constante datasnelheden meer dan het herstellen van fouten als een beschadigde kader zal doorgaans niet eens worden opgemerkt.

In ieder geval zal de harde schijf te weten als er iets rot is, zal doorgaans herstellen van het, en als het niet kan, dan zal de controller die op zijn beurt de bestuurder, die vervolgens zal vertellen het besturingssysteem zal vertellen vertellen. Dan is het aan het besturingssysteem om de fout voor de gebruiker en handelen. Dit is de reden waarom cybernard zegt

De harde schijf zal weten als er iets mis is met een sector, maar het zal niet weten welke bits hebben gefaald. Een enkele bit dat is mislukt zal altijd worden opgevangen door ECC.

Houdt u er rekening mee dat chkdsk en bestandssystemen die zich automatisch te repareren hebben geen betrekking op het herstellen van gegevens in bestanden. Deze zijn gericht op corruptie binnen de structuur van het bestandssysteem zelf, zoals een verschil in grootte van een bestand tussen de folderingang en het aantal toegewezen blokken. De zelfherstellende eigenschap van NTFS zullen structurele schade op te sporen en te voorkomen dat verdere gevolgen heeft voor uw gegevens, maar het zal alle gegevens die al beschadigd is niet te repareren.

Er zijn natuurlijk andere redenen waarom gegevens beschadigd kunnen worden. Zo kunnen slechte RAM-geheugen op een controller data te veranderen voordat het wordt verzonden naar de harde schijf. In dat geval zal geen mechanisme op de harde schijf detecteert of de data herstellen, en dit kan een reden zijn waarom de structuur van een file is beschadigd. Andere redenen zijn software bugs, black-outs tijdens het schrijven naar de harde schijf (hoewel dit wordt aangepakt door bestandssysteem journaling), of slecht bestandssysteem drivers (het NTFS-driver voor Linux standaard ingesteld op alleen-lezen voor een lange tijd geleden dat NTFS achteruit is ontworpen, niet gedocumenteerd, en de ontwikkelaars hebben hun eigen code niet vertrouwen).

Deze andere redenen zijn waarom sommige bestandssystemen, zoals ZFS, houden extra controle som in om fouten te ontdekken. Ze zijn ontworpen om u te beschermen tegen een veel meer dingen die fout dan enkel beetje rot kan gaan.

Hebben iets toe te voegen aan de verklaring? Geluid uit in de commentaren. Wil je meer antwoorden van andere tech-savvy Stack Exchange-gebruikers te lezen? Bekijk de volledige bespreking draad hier.

Mooie uitleg. Zou dit bit rot, en de daaropvolgende pogingen om te herstellen, zijn de oorzaak van de computersystemen die vertragen? In de loop der jaren hebben verschillende mensen mij gevraagd om “fix” hun langzame computer. Doorgaans duurt het 5 minuten om op te starten, en het openen van een app lijkt een eeuwigheid te duren, met de harde schijf pak slaag voortdurend. Misschien is er zoveel beetje rot dat elke toegang tot de schijf veroorzaakt honderden lees / schrijft of sector herschikkingen?

Zo niet, een andere ideeën wat een computer veroorzaakt super traag geworden?

Irissen, een geslacht van ongeveer 300 soorten opzichtige bloeiende planten gevonden over de hele wereld, ontlenen hun naam aan het Griekse woord voor regenboog (Iris is ook de naam van de Griekse godin van de regenboog).